Svidník bude opäť dejiskom dvoch festivalov

Na pôde Prešovského samosprávneho kraja sa  23. februára 2015 stretli zástupcovia kraja, svidníckej samosprávy a organizácií, ktoré pripravujú svidnícke festivaly. Cieľom bola podpora tohtoročných festivalov, ale otvorene sa hovorilo aj o zlúčení dvoch svidníckych festivalov.


Definitívne je potvrdené, že tento rok sa budú konať obidva festivaly. Na zlúčenie bolo totiž neskoro. 61. ročník Slávnosti kultúry Rusínov-Ukrajincov Slovenska sa bude konať od 19. do 21. júna a tretí ročník Rusínskeho festivalu sa bude konať od 25. do 31. mája 2015. „My sme s pánom zástupcom Petrom Pilipom iniciovali stretnutie s predsedom PSK Petrom Chudíkom, ktorý je takou autoritou a má čo povedať do jednotlivých festivalov, aby sme sa skúsili baviť o téme – dať obidva festivaly do jedného termínu a robiť ich spoločne,“ povedal primátor Svidníka Ján Holodňák a dodal: „Máme eminentný záujem, aby mesto Svidník bolo prirodzeným centrom Rusínov, ale aj Ukrajincov žijúcich na Slovensku. Za tie roky, ktoré pôsobím v samospráve, som si uvedomil, že aj Rusínska obroda je silná organizácia, ktorá zastupuje Rusínov, ale aj Zväz Rusínov-Ukrajincov, ktorý zastupuje Ukrajincov a z časti aj Rusínov, ktorí sa hlásia k tomuto zväzu. Sme radi, že takéto organizácie máme,“ doplnil Ján Holodňák.

Pripomeňme, že jeden z festivalov sa koná už viac ako šesťdesiat rokov, druhý je nováčikom – oslávi iba tretie výročie. Svidnícka samospráva otvorene hovorí o zlúčení oboch festivalov. „Našim cieľom nie je spochybňovať ani jednu, ani druhú organizáciu, ale čo nás k tomu viedlo je, že tých finančných prostriedkov nikdy nie je dosť a možno keby sa združili finančné prostriedky dokopy – je tu priestor urobiť jeden kvalitný veľký festival,“ skonštatoval Ján Holodňák. Zatiaľ však k zhode nedošlo, preto tento rok budú vo Svidníku festivaly dva. A po nich ešte ďalšia veľká akcia – Dni Svidníka. „Je veľmi krátka doba a obidve organizácie si podali žiadosť na Úrad vlády o poskytnutie finančných prostriedkov,“ povedal dôvod, prečo sa už tento rok nekoná iba jeden festival, Ján Holodňák. Rovnako aj organizátori rozbehli prípravy. „Tie vzťahy medzi organizáciami nie sú najideálnejšie ako by sme si predstavovali. Bola však zhoda a život ukáže, že bolo by dobré riešenie, ak by festivaly boli spolu.“ Každá organizácia by si popritom mohla robiť svoje sprievodné akcie a do hlavného programu by sa združili všetky finančné prostriedky a program by bol spoločný.

„Aj jedna aj druhá strana sú prístupné na dohodu a chcú, aby bol jeden festival,“ doplnil viceprimátor Peter Pilip. Mesto Svidník bude pri otázke zlúčenia festivalov akýmsi mediátorom či spojítkom. U župana pripravuje ďalšie stretnutie, aby sa veci pohli dopredu. „Ja si myslím, že ješitnosť by mala ustúpiť a zvíťaziť by mal zdravý rozum. Aj keď ja som jedným z hlavných sponzorom Rusínskeho festivalu, tiež sa mi to veľmi nepáči, že sú dva festivaly. Keď združíme festivaly, bude program kvalitnejší a programovo lepší a môže byť aj celý týždeň. Ale bude jeden festival, pretože aj sociálne treba s ľuďmi cítiť,“ narážal viceprimátor Peter Pilip na fakt, že tri veľké akcie po sebe sú pre ľudí v našom regióne predsa len finančne vyčerpávajúce.

 

(zdroj http://www.podduklianskenovinky.sk/)

Go back