Sobota a nedeľa na Rusínskom festivale 2014

V priebehu uplynulých dvoch týždňov sme vám v internetových novinách Akadémia rusínskej kultúry v SR predstavili program Rusínskeho festivalu 2014 počas pracovného týždňa. Sobota a nedeľa bude po roku patriť folklóru a organizátori pre návštevníkov opäť pripravili výber z tých najlepších súborov, ktoré sa na Slovensku venujú rusínskemu folklóru. Pripomeňme ešte, že vstupné na Rusínsky festival bude tento rok úsmev.

 

Sobota, 24. mája 2014

Program festivalu v sobotu odštartuje o 17.00 blok detských folklórnych súborov –  Makovička, Šariš a Šiňava. Neskôr vystúpi spevácka skupina Ruňanka.

 

Po 20. hodine bude program festivalu pokračovať sľubovaným výberom z profesionálnych i amatérskych súborov pôsobiacich na Slovensku. Postupne sa predstavia folklórne súbory Makovica zo Svidníka, Chemlon z Humenného, Ruthenia z Bratislavy. Večer spestrí Mária Mačoškovávýberom zo svojichrusínskych piesní a vystúpi aj KPD Karpati – folklórny súbor zo srbského Vrbasu. Po nich sa predstaví svojráznym humorom ľudový rozprávač Jožko Jožka.

 

Na záver sobotňajšieho programu vystúpi SĽUK s predstavením na námet Mareka Ťapáka – Tanec medzi črepinami. Príbeh je postavený na predstavách hlavného hrdinu, ktorý znovu prežíva významné okamihy svojho života, zhmotňuje si svoje sny a spomienky. Krehkosť lásky, sila túžby, bolesť odvrhnutia, horkosť i krása poznania, aj nerovný boj so smrťou i sebou samým – silné emócie sú pretavené do temperamentných i poetických tanečných obrazov.

 

Nedeľa, 25. mája 2014
S detským predstavením Gašparko otvorí nedeľu na Rusínskom festivale opäť SĽUK. Gašparko je Tanečná veselohra je určená deťom od 4 do 9 rokov. Deti budú mať možnosť nielen sledovať rozprávkovú jarmočnú krajinu, ale spolu s jarmočníkmi sa vyšantia a svojou šikovnosťou a umom pomôžu Gašparkovi nájsť a urobiť poriadky so zlými čertami.

 

Od 14. potom vystúpia folklórne súbory z bližšieho i vzdialenejšie okolia Svidníka – Hornád, Šarišan, Barvinok, Ruthenia, Makovička a Makovica.

V závere festivalu vystúpi prešovský PUĽS s jedinečným predstavením Duša plná ľudí. Tvorcovia PUĽS-u sa v tomto predstavení odhodlali ukázať jedinečnosť „rusnáckej“ nátury, radosti, sily, energie, ale hlavne odhodlania preklenúť akékoľvek prekážky v živote.

 

Rusínsky festival 2014 pre vás pripravil program počas celého týždňa, od 19. do 25. mája. Festival s heslom „Od Rusínov pre všetkých“ sa skutočne priblíži svojim divákom maximálnou možnou mierou – úsmevom bude vstupným na sprievodné podujatie cez pracovné dni i hlavný program v piatok a cez víkend. Pre viac informácií navštívte web festivalu na stránke www.rusinskyfestival.sk.

-ww-

• Tohtoročný Rusínsky festival vo Svidníku obohatí súbor rusínskej mládeže a študentov – RUTHENIA z Bratislavy.
• Na Rusínskom festivale 2014 bude hviezdou programu Slovenský ľudovo-umlecký kolektív (SĽUK) z Bratislavy, ktorý prišiel do Svidníka s dvoma programami, ktoré potešia detí a dospelých.
• Vyvrcholením celého Festivalu kultúry Rusínov Slovenska bude vystúpenie jediného rusínskeho profesionálneho súboru v SR – Podduklianského umeleckého ľudového súboru (PUĽS) z Prešova.

Go back