Ukrajinská menšina na Slovensku ako objekt a subjekt politiky

Rusínsku národnosť na Slovensku v roku 2011 deklarovalo 33 482 ľudí, t. j. 0,6 %, a ukrajinskú národ­nosť 7430 občanov, t. j. 0,1 % obyvateľstva. Za ostatných 30 rokov sa počet Rusínov zdvojnásobil a po­četnosť Ukrajincov klesla o 50 %. Nepriaznivé a mnohokrát aj zložité ekonomické, politické a kultúrne podmienky v regióne, ale i časté umelé zásahy do etnického vývoja tamojšieho obyvateľstva v dávnejšej i v nedávnej minulosti mali totiž za následok, že proces národného uvedomovania sa u neho nerozvíjal jednoznačne a vyprodukoval rôzne jazykové a národno-kultúrne koncepcie. Zápas medzi nimi navyše sprevádzali a sprevádzajú silne pôsobiace asimilačné faktory, ktoré národnú identifikáciu vždy brzdia a komplikujú...

 

O týchto, ale aj iných okolnostiach vývinu rusínskeho a ukrajinského obyvateľstva na Slovensku po roku 1945 hovorí kniha popredných slovenských odborníkov na dejiny tohto obyvateľstva  – M. Gajdoša a S. Konečného: Ukrajinská menšina na Slovensku ako objekt a subjekt politiky (Prešov: UNIVERSUM, 2013, 265 strán). Obohatená je o 52 kľúčových dobových dokumentov, ktoré dotvárajú obraz vývoja Rusínov a Ukrajincov po skončení druhej svetovej vojny.

 

28. mája 2015 v Knihkupectve Litera a Kaviareň Libresso na ul. Hlavnej 29 v Prešove sa uskutoční autorská beseda s PaedDr. Mariánom Gajdošom, CSc, a PhDr. Stanislavom Konečným, CSc. o ich najnovšej publikácii Ukrajinská menšina na Slovensku ako objekt a subjekt politiky. 

 

P. Š.

Go back