Šéfredaktorku InfoRusyna žalujú, lebo sfalšovala diplom

Šéfredaktorka rusínskych novín „InfoРусин“ Silvia Lysinová-Fečová pôjde na súd. Univerzita Karlova v Prahe ju zažalovala za sfalšovaný diplom. Problémom bolo to, že vyštudovala obor, ktorý sa tam neprednáša. Na problém upozornil jej kolega zo štruktúr rusínskeho občianskeho združenia ešte pred dvomi rokmi. Teraz Fečová čelí obvineniu na prešovskom súde.

 

Do pozície šéfredaktorky nastúpila v roku 2010. Podmienkou na pozíciu bolo vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa. Ona si prirodzene písala titul bakalár, neskôr si dokonca začala písať aj titul Mgr. Preto sa jej vzdelanie začalo spätne vyšetrovať. Silvia Lysinová-Fečová predložila diplom, ktorý bol falošný. Bol na ňom uvedený odbor, ktorý sa na jej fakulte neštudoval a bol v slovenčine, ale Karlova univerzita vydáva diplomy po latinsky a nesedeli ani dátumy. Ten diplom predkladala celkovo trikrát, najprv len predsedovi organizácie a predsedníčke dozornej rady, potom celému predsedníctvu a nakoniec aj dozornej rade občianskeho združenia Rusínska obroda na Slovensku (ROS). Svoje podozrenia preverilo vedenie organizácie, ktorá InfoRusyn vydáva, aj na pražskej univerzite. Tá následne falzifikát potvrdila a podala trestné oznámenie na prešovskom krajskom policajnom prezídiu.

 

Vedúci pracovníci ROS boli nespokojní s rýchlosťou vyšetrovania, bezvýsledne sa naťahovalo dva roky, ale teraz vo veci došlo k vývoju. „Polícia ukončila vyšetrovanie 27. 3. 2014 s návrhom na podanie obžaloby voči 38-ročnej Prešovčanke obvinenej z prečinu falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky," uvádza hovorca Krajského riaditeľstva policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik. Podľa jeho slov je teraz vec na stole prokurátora, ktorý ju posunie súdom.

 

Obvinená Silvia Lysinová-Fečová nám na naše otázky neodpovedala. Ak by sa tak stalo, jej vyjadrenie doplníme. 

-r-

Go back