Prvé priame vysielanie o Rusínoch takéhoto štýlu

V rámci osláv Dňa Rusínov Slovenska Rádio Regina Košice odvysielalo dve priame vysielania s rozhovormi o Rusínoch zo štúdia v Košiciach a kompetentných pracovníkov štátu zo štúdia v Bratislave.

 

Prvé vysielanie sa uskutočnilo 10. júna 2015 od 14.00 – 15.00 hod. v relácii Klub komunálnej politiky na tému: Rusíni ako zabudnutá menšina (problém asimilácie Rusínov + školstvo). Prvý deň moderoval Peter Béreš a hosťami v rozhlasovom štúdiu v Košiciach boli Rusín Mgr. Peter Krajňák, poslanec VÚC Prešov a PhDr. Ľuba Kráľová, PhD., zástupkyňa Okrúhleho stola Rusínov. V Bratislave na otázky na nastolenú tému a otázky k nej odpovedali Mgr. Ján Jaraba a Dr. Zuzana Kadlečíková z Oddelenia škôl s vyučovacím jazykom národnostných menšín zo Sekcie regionálneho školstva na Ministerstve školstva SR.

 

Títo poslední dvaja odpovedali na otázky redaktorky Andrei Fecikovej zo štúdia Radia Regina v Košiciach, ako aj divákov, a to 12. júna 2015 od 10.00 – 11.00 hod. (presne v deň osláv Dňa Rusínov Slovenska). Prizvaní hostia hovorili a odpovedali na otázky: doc. PhDr. Anna Plišková, PhD., o rusínskom spisovnom jazyku a PhDr. Stanislav Konečný, CSc., o histórii Rusínov na územi Slovenska. Obidvaja sú pracovníkmi Ústavu rusínskeho jazyka a kultúry Prešovskej univerzity (ÚRJK PU) v Prešove. Boli to osoby kompetentné odpovedať na zvedavé otázky, lebo prvá je riaditeľkou ÚRJK PU a druhý naviac pracovníkom aj Spoločenskovedného ústavu v Košiciach Slovenskej akadémie vied v Bratislave, ktorý už niekoľko rokov venuje  svoje vedecké úsilie histórii Rusínov na Slovensku.

 

Boli to vydarené dve besedy a zároveň priame vysielania, ktoré majoritnému národu a predstaviteľom ostatných národnostných menšín priblížili minulosť a súčasnosť Rusínov na Slovensku.

 

-r-

Go back