Rusíni hovorili aj o PUĽS-e

V Prešove 28. júna 2014 sa uskutočnilo 12. zasadnutie Okrúhleho stola Rusínov Slovenska (OSRS). Rusíni sa najviac zaoberali legislatívou, ale vyjadrili aj svoj postoj k ďalšiemu osudu Poddukelského umeleckého ľudového súboru (PUĽS), ktorý im nie je ľahostajný, pretože významným spôsobom prispieva k rozvoju rusínskej kultúry.

 

OSRS dnes na svojom zasadnutí dokončil pripomienkovanie časti pripravovaného návrhu Zákona o národnostných menšinách, ktorý je venovaný národnostným samosprávam. Návrh z dielne OSRS pripravoval garant pracovnej skupiny pre oblasť legislatívy a súčasný predseda platformy JUDr. Andrej Liga. Po dokončení celkového znenia zákona, bude návrh daný na verejnú diskusiu.

 

Rusínska platforma sa zaoberala aj odvolaním svojho člena Vladimíra Marušina z funkcie riaditeľa PUĽS-u. Ten bol aj účastný na rokovaní OSRS a členom odpovedal na súvislosti so svojím odvolaním. Okrúhly stôl Rusínov Slovenska nezaujme pozíciu k tomu, či bol bývalý riaditeľ odvolaný právom alebo nie. Trvá však na tom, že rozhodovanie PSK vo veciach, ktoré sa týkajú rusínskej národnostnej menšiny, musí byť konzultované s jej zástupcami. OSRS sa preto obráti listom na Ministerstvo kultúry SR a Prešovský samosprávny kraj, aby sa v budúcnosti takýto postup praktizoval. Rusíni budú naďalej žiadať aj to, aby PUĽS prešiel pod zriaďovateľskú pôsobnosť Ministerstva kultúry SR.

 

Peter MEDVIĎ, tlačový hovorca OSRS

Viac informácií: www.pilip.sk

Go back