Vyhlásenie o pomoci utečencom v gréckokatolíckej Prešovskej archieparchii

Utečenecká kríza sa stále prehlbuje a je najvyšší čas, aby sme v tých, – ktorí z dôvodu nebezpečenstva smrti, pošliapania ich ľudskej dôstojnosti, ale aj z dôvodu, že už nevedia ako sa vo svojich krajinách postarať o dôstojné živobytie svojich detí, – spoznali prítomného Ježiša Krista. Teraz sa stávajú veľmi aktuálnymi jeho slová: „Lebo som bol hladný a dali ste mi jesť; bol som smädný a dali ste mi piť; bol som pocestný a pritúlili ste ma“ (Mt 25, 35).

 

Už dlhšie vo mne rezonuje otázka, ako pomôcť týmto našim bratom a sestrám. Preto ponúkam štátnej správe pomoc pri začleňovaní utečencov do života na Slovensku, ako k tomu vyzval aj Svätý Otec František.

 

V spolupráci s miestnymi komunitami chceme pomôcť týmto ľuďom s ich uvedením do života našich farských spoločenstiev a urobiť všetko preto, aby sa v novom prostredí mohli čo najskôr cítiť ako doma. Medzi utečencami zo Sýrie sú aj melchiti, teda gréckokatolíci, ktorí sa vo svojej krajine modlia síce arabsky, ale v byzantskom obrade ako my. Preto som presvedčený, že práve táto náboženská blízkosť pomôže na oboch stranách prekonať určitú kultúrnu vzdialenosť, obavy a naše nesprávne stereotypné pohľady na utečencov, ako aj ich bolesť z opustenia svojej domoviny.

 

Zároveň pozývam kňazov, rehoľníkov a veriacich k intenzívnym modlitbám za všetkých utečencov a migrantov, teda aj za tých, ktorým nedokážeme ponúknuť život v ich náboženskej komunite.

 

Prosím o príhovor nášho blahoslaveného biskupa mučeníka Pavla Petra Gojdiča OSBM, ktorý počas hrôz druhej svetovej vojny videl v židovských bratoch a sestrách svojich blížnych, nezištne im pomáhal a zachraňoval ich životy.

 

Mons. Ján BABJAK, SJ, prešovský arcibiskup a metropolita, 8. 9. 2015

Go back