ZÁPISNICA zo 14. zasadania Okrúhleho stola Rusínov Slovenska

ZÁPISNICA zo 14. zasadania Okrúhleho stola Rusínov Slovenska

 

Dátum konania: 14. februára 2015

Miesto konania: Prešov

Prítomní účastníci: Podľa prezenčnej listiny

Program zasadania:

  1. Registrácia účastníkov – členov OSRS
  2. Kontrola úloh a uznesení z 13. Zasadania OSRS – viď priložený materiál
  3. Návrh priorít pre podporu kultúry národnostných menšín v dotačnom systéme Úradu vlády SR „Kultúra národnostných menšín 2015“ (ktoré bude odporúčaním pre komisiu Úradu vlády SR) – viď priložený materiál
  4. Prerokovanie problému krátenia rusínskeho národnostného vysielania v RTVS s riaditeľom národnostného vysielania Rádia Patria
  5. Informácia o aktuálnom dianí medzi rusínskymi aktivistami a gréckokatolíckou cirkvou v oblasti zavádzania rusínskeho jazyka do liturgie (informáciu podajú Jozef Hučko a o. Milan Jasik - OSJK)
  6. Rôzne – témy príspevkov poslať dopredu mailom z dôvodu obmedzeného času rokovania (!)
  7. Záver

 

K bodu č. 1 – Registrácia účastníkov

 

Po zaregistrovaní účastníkov je Zasadanie OSRS uznášaniaschopné. Tajomník OSRS M. Pilip informoval členov o financiách OSRS a vyzval ich na poskytnutie členského príspevku v ľubovoľnej výške na rok 2015.

Zhromaždenie OSRS schválilo zrušenie členstva v OSRS organizácii „Spoločnosť kpt. Jána Nálepku – Repkina“, a prijatie organizácie KOLYSOČKA – KOLÍSKA za riadneho kolektívneho člena OSRS.

 

 

K bodu č. 2 – Kontrola úloh a záverov z 13. Zasadania OSRS

 

Záver 1/13/2014: Okrúhly stôl Rusínov Slovenska (ďalej len „OSRS“) prerokoval model na rozdelenie financií pre rusínsku národnostnú menšinu, ktorý bude založený na rozdelení rozpočtu na fixnú a variabilnú časť. OSRS poveruje P. Medviďa a M. Pilipa dopracovať jednotlivé podprogramy, ktoré zašlú členom OSRS na pripomienkovanie. Schválený model bude predložený Úradu vlády SR.

Úloha ostáva v plnení. Viď. úlohu č. 3/14/2015.

 

Záver 2/13/2014: OSRS bude nominovať členov komisie Úradu vlády SR pre posudzovanie projektov v programe Kultúra národnostných menšín. Zároveň na nasledujúcom zasadaní prerokuje zoznam prioritných projektov na rok 2015, ktoré budú predložené členom komisie ako odporúčanie. OSRS vyzýva všetky rusínske organizácie, aby predložili plán svojich aktivít a návrh projektov na rok 2015 (tajomníkovi OSRS na adresu milan@pilip.sk) do konca novembra 2014.

Úloha splnená. OSRS nominoval za členov komisie M. Pilipa, A. Blichovú, M. Andráša a T. Lattovú.

 

Záver 3/13/2014: OSRS poveruje pracovnú skupinu pre školstvo zaktualizovať priority za oblasť rusínskeho národnostného školstva, ktoré budú zaslané A. Dulebovi ako podklad pre spracovanie Programu rozvoja rusínskej národnostnej menšiny.

Úloha splená.

 

Záver 4/13/2014: OSRS poveruje A. Dulebu skompletizovať konečný návrh Programu rozvoja rusínskej národnostnej menšiny a predložiť na pripomienkovanie členom OSRS a na schválenie na nasledujúcom zasadaní OSRS.

Úloha v plnení do nasledujúceho zasadania OSRS. Viď úlohu č. 4/14/2015.

 

Záver 5/13/2014: OSRS poveruje M. Mňahončáka spracovať návrh listu adresovaný predsedovi vlády SR vo veci SNM-Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku.

Úloha bola splnená. Odpoveď z úradu vlády rozposlal M. Mňahončák OSRS.

P. Medviď: Odpoveďou na žiadosť o riešenie otázky SNM – Múzea Ukrajinskej kultúry vo Svidníku bolo aj to, že jeho riaditeľ M. Sopoliga vyzval P. Medviďa pod hrozbou žaloby, aby stiahol z internetu svoje články, v ktorých píše o vyjadreniach M. Sopoligu na tlačovej konferencii (konanej na Podkarpatskej Rusi), kde sa M. Sopoliga nevhodne vyjadril na adresu Rusínov.

 

Záver 6/13/2014: OSRS poveruje predsedu OSRS A. Ligu osloviť písomne predsedov všetkých rusínskych organizácií, aby sa vyjadrili k forme spolupráce s OSRS.

Úloha je v riešení.

M. Pilip: Mimo OSRS ostali už len dve relevantné rusínske organizácie. molody.Rusyny a Spolok sv. Jána Krstiteľa.

 

Úloha: 1/13/2014: Zareagovať na ponuku Okrúhleho stola Maďarov na nadviazanie spolupráce. Plní: Vedenie OSRS, Termín: nebol stanovený.

M. Pilip absolvoval stretnutie s hovorcom Okrúhleho stola Maďarov na Slovensku Gézom Tokárom.

A. Liga rozposlal návrh národnostného zákona zástupcom všetkých národnostných menšín, to však doteraz ostalo bez odozvy.

J. Kaliňák navrhol zvolať rokovanie so zástupcami všetkých menšín.

M. Mňahončák tiež osloví zástupcov ďalších menšín a požiadal A. Ligu, aby mu preposlal správu s prílohami.

 

Úloha: 2/13/2014: Doplniť ustanovenie o modeli financovania do návrhu národnostného zákona a zaslať A. Ligovi. Plní: P.Medviď, M.Pilip, Termín: 10.10.2014

Úloha splnená.

 

Úloha: 3/13/2014: Spracovať návrh listu mestskému zastupiteľstvu vo Svidníku, ohľadne povoľovacej činnosti mesta k národnostným akciám. Plní: J. Kaliňák, Termín: 31.10.2014

J. Kaliňák: Výsledkom bol spísaný Protest proti prideľovaniu štátnych finančných prostriedkov na konanie festivalov kultúry neexistujúcej národnostnej menšiny Rusínov-Ukrajincov. Navrhol vytvorenie delegácie (viď záver 1/14/2015), ktorá sa má stretnúť s predsedom Vlády SR v tejto veci.

I. Cuper: K dnešnému dňu prišla odpoveď z Národnej rady SR, ktorú prečítal. NR SR postúpil list výboru NR SR pre ľudské práva. O ďalšom riešení nás bude NR SR informovať.

J. Kaliňák  navrhol aj osobné stretnutia s poslancami NR SR.

M. Mňahončák: Listy posielané predsedovi vlády sa vracajú cez Úrad splnomocnenca.

A. Liga: Navrhuje počkať vzhľadom na súčasnú situáciu na Ukrajine, lebo nás považujú za sympatizantov Ruska.

 

Zasadanie OSRS schválilo delegáciu, ktorá sa stretne s predsedom vlády R. Ficom. Viď záver č. 2/14/2015.

K bodu č. 3 – Návrh priorít pre podporu kultúry národnostných menšín v dotačnom systéme Úradu vlády SR „Kultúra národnostných menšín 2015“ (ktoré bude odporúčaním pre komisiu Úradu vlády SR)

 

Zasadanie OSRS rozhodlo zorganizovať písomné hlasovanie per rollam o prioritách pre podporu kultúry v dotačnom programe Úradu vlády SR „Kultúra národnostných menšín 2015“. Viď úlohu č. 5/14/2015.

 

K bodu č. 4 - Prerokovanie problému krátenia rusínskeho národnostného vysielania v RTVS s riaditeľom národnostného vysielania Rádia Patria

 

M. Pilip: Uviedol že problém sa opakuje a diskusiu vyvolalo neodvysielanie kázne R. Baku v RTVS, ku čomu vydal OSRS tlačovú správu.

A. Liga: požiadal o prednesenie perspektívy.

A. Lovas: Je rád, že vznikol OSRS, lebo vedia, kto je pre nich relevantným partnerom. Pomer rusínskeho vysielania narastá vzhľadom na vysielanie ostatných národnostných vysielaní. V roku 2012 sa začal uplatňovať zákon týkajúci sa veľkosti menšín. Rusínske vysielanie sa rozšírilo, aj keď to ešte nie je celkom na takej úrovni, ako by Rusíni by mali mať. Ukrajinci sú vzhľadom na počet nadprezentovaní. Ale Rusíni majú už teraz o tretinu viac vysielaceho času. Tento trend bude pokračovať, ale postupne. Rozšírenie vysielania vyžaduje rozšírenie aj ľudského potenciálu a s tým spojené financovanie.

A. Lovas informoval aj o vysielaní televízie. Minulý rok zobrali Rusínom kvôli športu 10 hodín, ale 9 hodín bolo vykompenzovaných. Rusíni a Rómovia nemajú možnosť na financovanie zo zahraničia. Ostatným menšinám ich materské štáty niektoré obsahy kúpia.

Neodvysielaná kázeň R. Baku bola síce v rusínskom jazyku, ale nebola súčasťou národnostného vysielania. Liturgia je vykazovaná ako cirkevný program. V minulosti boli cirkevné programy súčasťou národnostných vysielaní, ale teraz už nie sú. Obsah samotnej kázne nie je predmetom rokovania OSRS.

K. Magdolenová: Rusínska menšina potrebuje väčšiu podporu zo strany vysielateľa. Bolo zistené, že vysielanie je zamerané na vyššiu vekovú kategóriu. Chýba vysielanie zamerané na deti a mládež a pôvodná literatúra. V tomto smere budú postupné kroky. Je zámer osloviť aj nových spolupracovníkov v regiónoch. Informovala o ďalších pripravovaných zmenách vo vysielaní.

M. Mňahončák: Namietol, že redaktori ukrajinského vysielania chodia po rusínskych obciach a prezentujú ich ako ukrajinské.

A. Lovas: Pozná historický vývoj, avšak RTVS sa riadi zákonom, na základe ktorého sa vysielacie časy určujú podľa početnosti jednotlivých menšín. Problém, ktorý načrtol M. Mňahončák je problémom obsahu vysielania.

K. Magdolenová: Na základe sčítania vytypovali lokality so zvýšeným výskytom prihlásených k ukrajinskej národnosti aj rusínskej národnosti. Cieľom je, aby redaktori rusínskeho a ukrajinského vysielania nechodili do rovnakých lokalít. Chystajú sa aj živé diskusie.

M. Pilip: Pripomenul prísľub A. Lovasa, ktorý dal počas rokovania s Radou Európy, že RTVS zorganizuje debatu v RTVS k problému Rusíni a Ukrajinci.

P. Medviď: Nie je pravda že sa navyšuje vysielanie TV rusínskej menšine. Iba sa znižuje ukrajinské vysielanie. Čo sa týka rozhlasu, je síce pekne povedané že sú 3 x v týždni radionoviny, ale už nie sú 30 min. ale len 25 minútové. Namietol tiež nepravidelnosť vysielania a navrhol potrebu informovať verejnosť o zmenách vo vysielaní.

A. Lovas: Bude to vykompenzované v rámci sobotnej hodiny.

K. Magdolenová: Od 16. januára 2015 sú už rádionoviny bez hudby.

M. Pilip: Ďalšie otázky budú zaslané písomne. Viď záver 1/14/2015.

Ľ. Kráľova: Od nástupu K. Magdolenovej vidí pozitívny posun v národnostnom vysielaní.

A. Lovas: Rusínske organizácie môžu žiadať dotácie na naštudovanie hier a RTVS ich dokáže odvysielať. RTVS samotná takúto dotáciu nemôže požiadať.

K. Magdolenová: Je dohoda s rádiom Rusyn FM o výmene programov, Mladí na pekáči, ktoré poskytne Rusyn FM a spravodajstvo, ktoré poskytne RTVS. Čokoľvek čo je vyrobené v rámci grantov, je potrebné informovať RTVS, aby sa to mohlo pustiť v rozhlase. Aby bol v RTVS program Rusínov, nie len redaktorov, ktorí sedia v Košiciach v štúdiu.

B. Gambaľ: Navrhol, spoluprácu RTVS a Lem.FM.

 

K bodu č. 5 - Informácia o aktuálnom dianí medzi rusínskymi aktivistami a gréckokatolíckou cirkvou v oblasti zavádzania rusínskeho jazyka do liturgie (informáciu podajú Jozef Hučko a o. Milan Jasik - OSJK)

 

o. M. Jasik: Odovzdal pozdrav Spolku sv. Jána Krstiteľa OSRS. Spolok sa zapája do diania v rusínskom hnutí v oblasti kultúrnej aj náboženskej. Existuje už 20 ročná snaha vnášať rusínsky jazyk do liturgických obradov. Problém je však zo strany cirkvi ako takej, ktorá tento proces odďaľuje. Postup síce je, existuje aj rusínska komisia, ale proces sa spomaľuje.

J. Hučko: Prečítal list, ktorým sa obrátil na arcibiskupa s požiadavkami. List bol napísaný v tomto znení:

 

„Drahý preosvietený Vladyka Ján a celé archieparchiálne zhromaždenie.

 

Ako riadne zvolený zástupca za laikov popradskeho protopresbyterátu sa na

základe mnohých výziev našich veriacich a sledovania vývoja našej cirkvi v

posledných rokoch obraciam na Vás s najväčšou úctou a pokorou ako na nášho

dobrého pastiera ktorý rovnako ako my miluje svoju Gréckokatolícku cirkev.

 

So znepokojením sledujeme dlhodobý vývoj postavenia veriacich rusínskej

národnosti v našej cirkvi.

 

Ako iste dobre viete Gréckokatolícka cirkev bola založená kňazmi a

veriacimi hlavne rusínskej národnosti čo je spomenuté i v popise  priebehu

slávnosti a podmienok za ktorých bola Únia v roku 1646 prijatá. Vtedy

slávilo 63 kňazov na čele s biskupom " nekrvavú žertva podľa nášho

ruténskeho (rusínskeho) obradu"  Slovenská predloha: Michal Lacko: Užhorodská únia.

(Slovak studies 1.) Most publications, 1959, s. 11-12.

 

Je teda zrejme že Rusíni na našom území boli tí ktorí sa vždy aktívne

hlásili ku Gréckokatolíckej cirkvi, okolo nej sa združovali a považovali

ju za centrum svojho kultúrno-spoločenského diania.

 

Najlepšie to dokladujú nie len mnohí rusínski národní buditelia,

Duchnovič, Pavlovič, Beskyd, Stavrovský – Popradov a mnoho ďalších ale

hlavne naši svjaščenno-mučeníci Vladyka P.P.Gojdič a Vasiľ Hopko.

 

Aj v dnešnej modernej dobe kedy dochádza prirodzenému “odlivu” rodín zo

svojich rodísk za prácou do iných lokalít ktoré nie sú pôvodne

Gréckokatolícke a rusínske majú veriaci túžbu stretávať sa na bohoslužbách

svojho obradu, rozprávať svojim jazykom a tvoriť spoločenstvo najmä s

veriacimi  vlastného obradu a kultúry.

 

S láskou a úprimnou pokorou Vás preto žiadame o prerokovanie a vyhovenie

naším nasledujúcim požiadavkám :

 

Žiadame

 

1. aby bol stanovený osobitný termín stretnutia počas prebiehajúceho archieparchiálneho zhromaždenia  zaoberajúci sa riešením požiadaviek rusínskych veriacich.

 

2. aby bol zriadený vikariát resp. iné vhodné zaradenie pre veriacich rusínskej národnosti v rámci

Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku.

 

3. aby bol určený vikár resp. biskup pre vikariát resp. iné vhodné zaradenie veriacich rusínskej národnosti  ktorý bude rusínskej národnosti a (alebo) bude mať pozitívny vzťah k rusínom,

rusínskemu jazyku, kultúre a obradom.

 

4. aby na rusínske farnosti boli prideľovaní prednostne kňazi rusínskej

národnosti resp. znalí rusínskeho jazyka a obradov.

 

5. aby boli systematicky vychovávaní bohoslovci s výučbou rusínskeho jazyka pre rusínsky vikariát.

 

6. Aby kňazi rusínskych farností aktívne podporovali a viedli svojich veriacich v

poznávaní svojej identity, obradov, jazyka a kultúry.

 

7. aby na školách zriadených Gréckokatolíckou cirkvou bolo umožnené v potrebnom rozsahu vytvorenie tried s vyučovaním rusínskeho jazyka a literatúry.

 

8. aby sa vo farnostiach kde existujú spoločenstvá rusínskej národnosti boli povinne zavedene slúženia sv. Liturgie v cirkevnoslovanskom jazyku minimálne 1x v mesiaci v niektorú nedeľu.

 

9. aby vo farnostiach kde sa prihlásilo pri poslednom sčítaní ľudu v r. 2011 k rusínskej národnosti min. 50 obyvateľov alebo aspoň 20% z celkového počtu obyvateľov  bolo umožnené slúženie svätých liturgií a bohoslužení v kodifikovanom rusínskom jazyku.

 

10. aby boli kňazi podporovaní v komunikácii s veriacimi a hlavne pri kázňach v používaní rusínskeho jazyka hlavne ale tam kde sa prihlásilo pri poslednom sčítaní ľudu v r. 2011 k rusínskej národnosti min. 50 obyvateľov alebo aspoň 20% z celkového počtu obyvateľov .

 

Ing. Jozef Hučko“

 

M. Pilip Položil otázku, či gréckokatolícke kanonické právo umožňuje zriadiť personálne biskupstvo (rusínskeho biskupa), tj. bez teritória.

o. M. Prejsa: Dá odpoveď, aké sú možnosti z pohľadu cirkevného práva. Niektorí kňazi majú záujem a niektorí nemajú záujem kázať po rusínsky. Ďalej reagoval na vystúpenie o. M. Jasika a J. Hučka.

 

 

K bodu č. 6 - Rôzne

 

Bez zápisu.

 

Ďalšie zasadanie OSRS je plánované na mesiac apríl-máj 2015.

 

ZÁVERY:

 

  1. Okrúhly stôl Rusínov Slovenska (ďalej len „OSRS“) sa obráti na vedenie národnostného vysielania RTVS s písomnými otázkami.

 

  1. OSRS určuje delegáciu na rokovanie s predsedom Vlády SR v zložení A. Liga, J. Kaliňák, M. Mňahončák, J. Lipinský, M. Pilip, P. Štefaňák. Vedúci delegácie A. Liga. Úlohou delegácie je prerokovať otázku práv rusínskej národnostnej menšiny vo väzbe na list zaslaný z úrovne rusínskych organizácií Úradu vlády SR „Protest proti prideľovaniu štátnych finančných prostriedkov na konanie festivalov kultúry neexistujúcej národnostnej menšiny Rusínov-Ukrajincov“.

 

  1. OSRS plne podporuje kňazov a laikov, ktorí na archieparchialnom zhromaždení Gréckokatolíckej cirkvi otvárajú otázky rusínskej pastorácie a zavádzania rusínskeho jazyka do liturgickej praxe. 

 

ÚLOHY:

 

  1. Napísať list predsedovi vlády SR z úrovne OSRS. List pripravia M. Mňahončák a J. Kaliňák a zašlú A. Ligovi.

Plní: Vedenie OSRS

Termín: nebol stanovený

 

  1. Overiť, aké sú možnosti z pohľadu gréckokatolíckeho kanonického práva na zriadenie gréckokatolíckeho rusínskeho biskupstva (tj. biskupstva bez teritória).

 

Plní: o. Maroš Prejsa

Termín: nebol stanovený

 

  1. Doriešiť záver OSRS 2/13/2014 „Okrúhly stôl Rusínov Slovenska (ďalej len „OSRS“) prerokoval model na rozdelenie financií pre rusínsku národnostnú menšinu, ktorý bude založený na rozdelení rozpočtu na fixnú a variabilnú časť. OSRS poveruje P. Medviďa a M. Pilipa dopracovať jednotlivé podprogramy, ktoré zašlú členom OSRS na pripomienkovanie. Schválený model bude predložený Úradu vlády SR.“

 

Plní: M. Pilip, P. Medviď

Termín: do najbližšieho zasadania OSRS

 

  1. Doriešiť záver OSRS 4/13/2014 „OSRS poveruje A. Dulebu skompletizovať konečný návrh Programu rozvoja rusínskej národnostnej menšiny a predložiť na pripomienkovanie členom OSRS a na schválenie na nasledujúcom zasadaní OSRS.“

 

Plní: A. Duleba, M. Pilip

Termín: do najbližšieho zasadania OSRS

 

  1. Zorganizovať písomné hlasovanie per rollam o prioritách pre podporu kultúry v dotačnom programe Úradu vlády SR „Kultúra národnostných menšín 2015“.

 

Plní: M. Pilip

Termín: do 20. februára 2015

Zapísal: Milan Pilip, tajomník OSRS

V Prešove, 14. februára 2015

Go back